Kataggelia - Anaphora

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ? ΑΝΑΦΟΡΑ

Αθήνα, 20 - 7/2 ? 8 - 2006

ΠΡΟΣ:
ΟΠΩΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Καταπάτηση των θρησκευτικών και ατομικών ελευθεριών Ελλήνων Πολιτών που ακολουθούν το Πάτριο ? Παλαιό Εορτολόγιο.

Την Δευτέρα 18/31-7-2006 στις 06:00 το πρωί η χώρα μας, έζησε στιγμές καταπάτησης του Συντάγματος και των θρησκευτικών και ατομικών ελευθεριών, από τα όργανα του Κράτους που υποτίθεται πως διασφαλίζουν τη νομιμότητα.

Την ώρα που η Ελλάδα ?πιστή στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις? χτίζει στην Αθήνα Ισλαμικό Τέμενος, ο Μητροπολίτης Καλύμνου, της δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την ανοχή της ΕΛ.ΑΣ., εισέβαλε σε Ναό, ο οποίος εξυπηρετείται από κληρικούς της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος, απαιτώντας την παύση της Θείας Λειτουργίας και την παράδοση των κλειδιών του Ναού!

Το ακριβές συμβάν έχει ως εξής:

Την Δευτέρα 18/31-7-2006 στις 06:00, πλήρωμα περιπολικού του Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου προσήγαγε στο Αστυνομικό Τμήμα, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Γ.Ο.Χ. Μαραθώνος κ. Φώτιο, τη στιγμή που μόλις είχε εισέλθει σε ιδιωτικό Ιερό Ναό, τη λειτουργία του οποίου είχαν παραχωρήσει οι ιδιοκτήτες στην πνευματική δικαιοδοσία της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος, προκειμένου να τελέσει τη Θεία Λειτουργία. Η εντολή που είχαν οι αστυνομικοί από τον Διοικητή τους ήταν να κατασχέσουν τα κλειδιά του Ναού και να ζητήσουν από τον λειτουργό που θα πήγαινε στον ναό να τους ακολουθήσει ?οικειοθελώς, προκειμένου να μη βρεθούν στη δύσκολη θέση να κάνουν πράγματα που δεν επιθυμούσαν?. Ο Θεοφιλέστατος αρνήθηκε να παραδώσει τα κλειδιά. Εν τω μεταξύ, παρά την αναταραχή, η οποία εμπόδισε τον Θεοφιλέστατο να μετάσχει στην τέλεση της λειτουργίας, αυτή άρχισε να τελείται από ιερέα της Εκκλησίας μας, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε καταφθάσει στο Ναό με λίγους πιστούς. Τότε δεδομένου ότι δεν απετράπη το να ξεκινήσει η ακολουθία, δόθηκε τηλεφωνικώς εντολή να παραμείνει ο ένας αστυνομικός στον ναό και ο άλλος οδήγησε αναγκαστικά με το περιπολικό τον Θεοφιλέστατο στο Τμήμα ?γιατί ήθελε να του μιλήσει ο κ. Διοικητής?, όπου κρατήθηκε παράνομα επί δίωρο, καίτοι αυτός διαμαρτυρόταν για τον τρόπο της προσαγωγής του στο Τμήμα και της εκεί κρατήσεώς του.

Στο Αστυνομικό Τμήμα ο Επίσκοπος περίμενε τον Διοικητή για να του εξηγήσει το λόγο της κρατησής του, κάτι το οποίο δεν συνέβη ποτέ. Εν τω μεταξύ όλοι οι αστυνομικοί του Τμήματος διετάχθησαν να μεταβούν στον Ναό, αφήνοντας στο Τμήμα μόνον έναν μαζί με τον Θεοφιλέστατο κ. Φώτιο. Ο Επίσκοπός μας δύο ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος (έπειτα από παρεμβάσεις) χωρίς να δοθεί η παραμικρή εξήγηση!

Όταν ο Επίσκοπος πήγε ξανά στον Ιερό Ναό διαπίστωσε πως, ο ναός φυλασσόταν από αστυνομική δύναμη, η λειτουργία είχε προχωρήσει και ότι ο επιχώριος Μητροπολίτης του Νέου Ημερολογίου κ. Παΐσιος με έναν ιερέα του είχε εισβάλει κυριολεκτικά στο Ναό και, βλέποντας τον Θεοφιλέστατο έτοιμο να ανέλθει στον θρόνο και να χοροστατήσει, έσπευσε και κατέλαβε εκείνος τον επισκοπικό θρόνο του Ναού! Προηγουμένως, είχε εισέλθει στο άγιο βήμα και χειροδίκησε κατά του λειτουργούντα ιερέα. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκόπος κ. Φώτιος κάλεσε τους εισβολείς να εξέλθουν του ναού, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η θεία λειτουργία, όμως πεισματικά αρνήθηκαν. Επειδή δεν ήταν δυνατόν να διακοπεί η θεία λειτουργία, αναγκάσθηκε ο λειτουργός ιερεύς και Θεοφιλέστατος να παραμείνουν στο ναό για να ολοκληρωθεί η τέλεση του μυστηρίου, υπ? αυτές τις δυσμενείς συνθήκες. Έτσι ο κ. Παΐσιος παρέμεινε ξεστομίζοντας απειλές και ο Θεοφιλέστατος τελικώς χοροστάτησε από το παραθρόνιο, έχοντας δίπλα του ?γαντζωμένο? στον θρόνο το Μητροπολίτη κ. Παΐσιο!

Φανταστείτε τους πιστούς που πήγαν στο Ναό για να εκκλησιαστούν να βλέπουν έντρομοι έναν οργισμένο κληρικό να έχει εισβάλει στο Ναό τους και με φωνές να απαιτεί να σταματήσει η Θεία Λειτουργία, αλλά και να απαιτεί με το ?έτσι θέλω? να επιβάλει την κυριαρχία του! Ο καταληψίας δεν πτοήθηκε ούτε από την περιφρόνηση των παρισταμένων πιστών που όλοι κατευθύνθηκαν και ασπάσθηκαν το χέρι μόνον του Θεοφιλεστάτου.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο επικίνδυνα, όταν, μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Μητροπολίτης, παρουσία του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, ο οποίος απλά παρακολουθούσε, απαιτούσε από τους πιστούς, με φωνές και απειλές να του δοθεί το κλειδί του Ναού! Ο Μητροπολίτης Παΐσιος μάλιστα απέσπασε βίαια την φωτογραφική μηχανή από τα χέρια μιας πιστής που προσπάθησε να τον αποθανατίση ωρυόμενο και την έθραυσε! Ταυτόχρονα, ο κ. Διοικητής ζητούσε και εκείνος το κλειδί του Ναού ?για να παύσει η φιλονικία?. Το κλειδί του ιδιόκτητου Ναού όπως ήταν φυσικό δεν δόθηκε ούτε στον Διοικητή, ούτε στον Επίσκοπο κ. Παΐσιο. Ωστόσο ο τελευταίος κατέφυγε στο μέσο να κτυπήσει τις καμπάνες με σήμα κινδύνου, οπότε κατέφθασαν κληρικοί και λίγοι λαϊκοί οπαδοί του, οι οποίοι αφού προκάλεσαν ταραχή με υβρεις και διαπληκτισμούς, εισέβαλαν ξανά στο Ναό τελώντας ακολουθία παρακλήσεως και αγιασμού. Τελικώς ο ιδιόκτητος Ναός εκλείσθη από μέλος της οικογένειας των κτιτόρων, οι οποίοι είναι και οι νόμιμοι κάτοχοι των κλειδιών που παρανόμως απαιτούσε ο Μητροπολίτης και ο συνεπίκουρός του Διοικητής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο ίδιο ναό ο Θεοφιλέστατος είχε ξαναλειτουργήσει κατά το παρελθόν δίχως κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα δημηιουργήθηκε τώρα από τις πιο πάνω ενέργειες του Επισκόπου κ. Παϊσίου.

Αναρωτιόμαστε, ποιό ήταν το σφάλμα των πιστών που ακολουθούν το πάτριο εορτολόγιο στο νησί και δέχθηκαν αυτήν την απρόκλητη και ταπεινωτική επίθεση; Από πότε ο κάθε Μητροπολίτης έχει δικαίωμα να εισβάλει σε ιδιωτικούς Ναούς άλλων Εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών επιδιώκοντας να επιβάλει την θέλησή του; Από πότε οι αστυνομικές αρχές από όργανα προστασίας όλων των πολιτών, μετατρέπονται σε όργανα του κάθε Μητροπολίτη τον οποίο μάλιστα συνεπικουρούν στην καταπάτηση ξένης ιδιοκτησίας; Πότε κάποιοι θα καταλάβουν πως στη χώρα μας επικρατεί θρησκευτική ελευθερία, η άσκηση της οποίας δεν πρέπει να παρακωλύεται από κανέναν;

Κυρίες, Κύριοι,

Ανεξάρτητα από το ποιά είναι η άποψη του καθενός για τους πιστούς άλλων Εκκλησιών, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε η διαφωνούμε με τις απόψεις τους, καθήκον ιερό και επιτακτικό είναι να φροντίζουμε για την τήρηση της έννομης τάξης και του δικαιώματος του κάθε πολίτη να πιστεύει και να εκφράζει την πίστη του, με όποιον ακριβώς τρόπο επιθυμεί, στο πλαίσιο πάντοτε της νομιμότητας.

Ο Μητροπολίτης Παΐσιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επιθυμεί να στερήσει από τους λιγοστούς κατοίκους της Καλύμνου που ακολουθούν το πάτριο ? παλαιό εορτολόγιο το δικαίωμα της ελεύθερης ασκήσεως των θρησκευτικών τους καθηκόντων, επιβάλλοντάς με τρόπο απαράδεκτο και παράνομο τη δεσποτοκρατική του μανία.

Είναι εξαιρετικά λυπηρό το να οδηγείται ένας Ιεράρχης αναγκαστικά και με περιπολικό της αστυνομίας και συνοδία αστυνομικών οργάνων, από τον ιερό τόπο τελέσεως της λειτουργίας στο Αστυνομικό Τμήμα επειδή είχε προσέλθει για να τελέσει τη Θεία Λειτουργία, εξυπηρετώντας τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών. Είναι τραγικό για την Ελλάδα του 2006 να ζούμε τέτοιες στιγμές.

Καταγγέλλουμε τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου για την προαναφερθείσα παράνομη συμπεριφορά του προκειμένου να φανεί αρεστός στον Μητροπολίτη, αλλά και τον Μητροπολίτη για την σκόπιμη διατάραξη της θρησκευτικής μας συναθροίσεως. Σημειωτέον ότι ο Μητροπολίτης κ. Παΐσιος ομολόγησε ανερυθριάστως την συνεργασία του με τον κ. Διοικητή για την αναγκαστική προσαγωγή και κατακράτηση του Θεοφιλεστάτου, καθώς και τα περισσότερα από τα όσα προαναφέραμε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην δημοσιογράφο κ. Εύη Βούη του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού TV12 που μεταδόθηκε κατ? επανάληψιν χθες και σήμερα.

Η Εκκλησία Γ.Ο.Χ. Ελλάδος, ζητά την προστασία σας και απευθύνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση, για την προστασία των ατομικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών που ακολουθούν το πάτριο εορτολόγιο.
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

? Ο Aθηνών Χρυσόστομος


ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:
Προεδρία της Δημοκρατίας.
Γραφείο Πρωθυπουργού.
Γραφείο Προέδρου της Βουλής.
Γραφείο Αρχηγού Μείζονος Αντιπολίτευσης.
Γραφείο Γενικής Γραμματέως Κ.Κ.Ε..
Γραφείο Προέδρου ΣΥΝ.
Γραφείο Προέδρου ΛΑ.Ο.Σ..
Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Υπουργό Δημοσίας Τάξεως.
Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ..
Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα).
Human Rights Watch (London).
Greek Helsinki Monitor.
Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Διεθνής Αμνηστία.
Πρεσβείες κρατών μελών της Ε.Ε., των Η.Π.Α., και Ρωσίας.
Μ.Μ.Ε.
Orthodox Awareness

Refutation of an "Encyclical Sermon"

Refutation of an “Encyclical Sermon” by a Hierarch of the New Calendar Orthodox Church of Greece and a Wily Denigrator of Anti-Ecumenists and “Old Calendarists” Who Have Walled Themselves Off From His Church

by His Grace, Bishop Clement of Gardikion, Secretary of the Holy Synod

In Greek

In English

Missions

Saint Matthew the Evangelist, Jonesboro, Arkansas

Jonesboro is a town located near the Eastern border of Arkansas, with a population of approximately 60,000. From a human standpoint, it’s not the most likely candidate for a traditional Orthodox mission, but for an Orthodox Christian who orders his priorities around Christ and His Church, it makes perfect sense. Read more...

Youth

2023 Youth Conference

Please join us for the 2023 youth conference in Chicago, IL! To learn more, visit the home page or visit the conference website.

Ask A Priest

Why do we Call Angels “Saint”?

Q. I noticed that we call the angels Michael and Gabriel "Saint." I thought the title "Saint" was only given to humans who have proven themselves Godly. Do you mind clarifying this for me? Is there a deeper meaning to "Saint" that I am not aware of?

-S.L. Read more...